Elecció per votació popular de la Colla Gegantera del Municipi d'Algaida

17-Julio-2024

L'Ajuntament d'Algaida inicia un procés participatiu per a triar el gegant i la geganta de la nova Colla Gegantera del Municipi. Totes les persones empadronades a Algaida, Pina o Randa nascudes abans de l'any 2008 (inclòs) podran votar a les urnes que s'instal·laran a la Casa de la Vila d'Algaida, A Can Lluís a Pina i a la Rectoria de Randa.

També es podrà votar virtualment a través del formulari Google https://ja.cat/Rya0r

Codi QR directe al formulari de votació virtual

Codi QR directe al formulari de votació virtual

 

Es podrà triar entre les següents opcions consensuades després de mantenir converses amb historiadors, investigadors, tècnics, persones vinculades amb el món de la Cultura del municipi i també amb professionals de la construcció de figures geganteres. Aquestes propostes es va debatre al Plenari de l’Ajuntament i s’elevà al Consell de Cultura del Municipi d’Algaida on es troben representades totes les associacions culturals, partits polítics i persones vinculades a l’àmbit cultural d’Algaida, Pina i Randa:

Geganta: Hostalera, glosadora, mestressa, emblanquinadora i geganta del puig de Randa.

Gegant: Corredor de bicicleta, glosador, trencador de marès, saig i gegant del puig de Randa.

Paral·lelament, es duran a terme activitats orientades a conèixer el món geganter i es crearà la música i el ball adients, un grup de voluntaris portadors dels gegants a través del Casal de Joves d’Algaida. Per exemple, durant els actes organitzats amb motiu de les Festes de Sant Jaume d'Algaida 2024, dijous dia 18 de juliol, a les 20.30 h a l'auditori del casal Pere Capellà tendrà lloc la conferència: Els gegants de Mallorca des de 1630 a l’actualitat
a càrrec de Pau Tomàs Ramis. 

La imatge de la convocatòria de votació ha estat dissenyada per Magda Puigserver.

 +++ +++ +++

La figura dels gegants a les festes religioses i civils ha persistit en diferents indrets del món i d’una manera especial a l’Estat espanyol. 
La presència de les figures de gegants a Mallorca està documentada des del segle XVII, vinculada a festivitats i processons religioses. Aportaven un aire de solemnitat i de grandesa a les celebracions de carrer, quan la religió ocupava l’espai públic i es mesclava el sagrat i el profà. Les figures històricament tenien un rerefons bíblic —David i Goliat— que enllaçava amb les figures històriques i els oficis dominants a la societat mallorquina de llavors.
La seva presència augmentà durant el segle XVIII i cresqué durant el XIX. Els gegants apareixen al costat de músics, cavallets, cossiers, moretons i diverses colles d’animació de les festes civils i religioses. La seva existència i història va ser recollida al Die Balearen l’obra magna de l’Arxiduc Lluís Salvador.
Durant el segle XX, les colles de gegants van augmentar arreu de Mallorca gràcies a l’impuls de la celebració de les fires i festes modernes. Des de llavors els gegants animen la festa, es recupera una tradició històrica i augmenta la seva presència d’una manera significativa.
La figura del gegant s’associa a la Festa Major del municipi, dinamitza les desfilades i trobades més populars i comunitàries de cada indret, i representa la singularitat i l’esperit de cada municipi. Acompanya al poble, dansa al compàs dels ritmes musicals de cada indret i mostra l’alçada i les fortaleses de cada petit territori i la seva gent.