Avui s'ha procedit a la col·locació de la pedra Stolpersteine daurada davant la casa on va viure Joan Llompart Garau de Can Puig, veïnat d'Algaida que fou víctima dels camps de concentració nazis.
L'acte s'ha celebrat en la més estricta intimitat a causa de les mesures de prevenció de la Covid-19. Hi ha assistit un grup de familiars encapçalats pel seu fill Michel Llompart Ballester; la seva neboda Antònia Vich Llompart, i la batlessa d'Algaida, Maria Antònia Mulet Vich, també familiar de Joan Llompart.
Amb aquest acte simbòlic es fa justícia a anys de silenci públic. Aquesta d'avui és la primera daurada que es posa a Mallorca en memòria de les persones represaliades en camps de concentració nazis.
Joan Llompart va néixer a Algaida el 27 d'agost de 1903. De ben jove partí França per motius laborals. Durant els primers mesos del conflicte comença a col·laborar amb els maquis, a la resistència francesa. Els motius que l'impulsen a fer-ho no són ideològics ni polítics sinó de sentiment de deute cap al poble que l'ha acollit. El detingueren el 13 de maig de 1944 i fou interrogat i torturat. Davant el seu mutisme, és empresonat i, posteriorment, traslladat al camp d'extermini de Buchenwald, conegut per la seva crueltat. El mes de setembre és transportat a camp satèl·lit de les mines de sal de Plominitz (a Thuringe). És alliberat el 14 d'abril de 1945 per l'Armada Americana.
En Joan va aconseguir reconstruir la seva vida, establint-se definitivament al poble d'Annemasse (França), on teixí una forta amistat amb altres camarades alliberats, militant activament a l'associació d'Annciennes Deportées. Va morir el 1980.
Cal recordar que les pedres platejades són un homenatge a les víctimes del franquisme. Les llambordes contenen una placa d'acer inoxidable amb la informació de la víctima —
nom, lloc de naixement, quan va ser detinguda, on va ser empresonada, i data i lloc on va ser assassinada— i s'instal·len a diferents indrets, que corresponen a l'adreça on varen viure-hi o el lloc on varen treballar-hi. A Algaida se'n col·locà una davant la Casa de la Vila, el mes de desembre de 2018, en homenatge a la memòria del batle republicà Pere Llull Fullana, assassinat el 17 d'agost de 1936.
26-Febrero-2021