El Consell inicia el pla d’adequació de la cova del beat Ramon Llull

23-Marzo-2018
L’acord assolit estableix que la propietat ha de permetre les visites a la cova del beat Ramon Llull, així com el pas a la cova respectant la tradició immemorial. Per part seva, el Consell de Mallorca es compromet a mantenir en perfecte estat de visita i conservació la cova i el camí d’accés, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algaida. El consistori algaidí, a més, proveirà de vigilància la zona per evitar que es produeixin desperfectes i s’hi tancarà l’accés quan no hi pugui haver control o vigilància.

En aquest moment, els membres de la brigada de Patrimoni Històric del Consell ja duen a terme les tasques inicials de neteja i d’adequació de l’entorn de la cova. Des de Patrimoni es farà un estudi de l’estat en què es troben les marjades, el camí i la cova per determinar quines són les millores que requereixen. També s’estudiarà de quina manera s’ha de restaurar l’estàtua de Ramon Llull que hi ha a la cova i que es troba en mal estat de conservació.

L’objectiu final d’aquest programa de rehabilitació és poder garantir una visita ordenada a aquest espai emblemàtic: un programa de visites que s’ha de consensuar entre el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell i l’Ajuntament d’Algaida, tenint en compte que la Llei 12/1998 del Patrimoni Històric de les Illes Balears estableix un mínim de quatre visites mensuals als béns declarats bé d’interès cultural.

El puig de Randa és un dels llocs més emblemàtics de Mallorca, atès que la seva singularitat orogràfica ha conferit a la muntanya un paper altament simbòlic per a la societat mallorquina. Entre els personatges atrets per aquesta muntanya figura Ramon Llull, el qual atribueix a la seva estada al puig de Randa una gran importància en l’orientació de la seva vida. La tradició lul·liana assenyala que Ramon Llull va triar com a lloc d’estada en aquesta muntanya la que s’anomena cova del beat Ramon, ubicada a l’entorn del santuari.
(TEXTE I FOTO: CONSELL DE MALLORCA)