Els Cossiers d'Algaida

Els Cossiers d'Algaida han celebrat l'any 2023 el 50 aniversari de la seva recuperació. Surten a ballar puntualment per les Festes de Sant Honorat, d'hivern, i a les festes d'estiu per Sant Jaume.

La documentació més antiga existent sobre els Cossiers d'Algaida és del segle XIX. El grup el formen sis Cossiers, la Dama i el Dimoni.

Els Cossiers duen capell de palla, cintes de colors, flors i estampes de sants. Vesteixen una esclavina blanca amb ornaments de cintes i estampes de sants sobre una camisa blanca i una falda ampla de color diferent del del capell. També porten una falda de la mateixa tonalitat del capell d'on surten cintes, a sota hi porten calçons amples i blancs. Porten calces amb cascavells entrecreuats a les cames i espardenyes blanques. A les mans porten mocadors llargs i brots de murta a l'hivern i alfabeguera a l'estiu. Els colors que combinen són el verd, groc i vermell.

La dama du capell d'ala ampla blanc lligat amb una cinta vermella, una brusa blanca decorada amb estampes de sants i una falda llarga d'on també pengen cintes. El dimoni porta un vestit negre amb decoració infernal blanca i vermella, una màscara amb barra de fusta a les mans.

Les danses dels Cossiers d'Algaida s'interpreten en la majoria dels casos acompanyades del so del flabiol i el tamborí. Aquestes són Mestre Joan, Els reis, Flor de Murta, Dansa Nova, Obriu-nos, Mergançó, Titoieta (sempre és la darrera i es mata al dimoni), les Bombes (serveix per acompanyar les autoritats i també hi són la xeremia) i l'Oferta s'executa dins l'església.