El poble de Randa

Gentilici: Randí, randina.

El nucli de població està situat al sud del terme, a als peus del puig de Randa.

LLOCS D’INTERÈS DE RANDA

Església parroquial de Randa


Fou erigida durant el darrer terç del segle xviii. Està dedicada a la Immaculada Concepció i al beat Ramon Llull. L’església és de nau única coberta amb volta de canó, amb quatre capelletes laterals entre els contraforts. El campanar és de planta quadrada.

Font de Randa

És una construcció hidràulica àrab (qanawat). Alimenta uns rentadors públics coberts per una porxada. L’aigua era conduïda per una sèquia fins al nucli de Llucmajor.
Creu de terme de Randa
També es coneix amb el nom de creu des Coremer. Està situada a pocs metres de la font, a la confluència del carrer de la Creu amb el carrer de la Font. Data dels segles XVI-XVII.

Molins de vent de Randa

Molí d’en Xim, al carrer de l’Església, just arribant a Randa des d’Algaida.

Ermita de Sant Honorat

Situada al puig de Randa mirant cap al sud de l’illa, damunt la gran balma que cobreix el santuari de Gràcia (Llucmajor). Fou fundada el segle XIV per Arnau Desbrull.


Santuari de Nostra Senyora de Cura

Erigit dalt del puig de Randa, està lligat a la figura de Ramon Llull perquè fou en aquest puig que el beat fou il·luminat. L’església, una petita capella coberta per volta de canó, data del segle XVII. Al presbiteri s’hi troba la imatge de la Mare de Déu de Cura, una talla de pedra de Santanyí de tradició gòtica (s. XV-XVI). Adossada a l’esglesieta s’hi troba l’Aula de Gramàtica de l’antic col·legi de Cura, del segle XVII, que a l’actualitat acull un interessant museu.
 


Source URL: https://ajalgaida.net/node/3102