L'Ajuntament d'Algaida edita el llibre "Llepadits" amb el suport del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, un projecte intercultural dins el programa Algaida, Municipi Educador
L'Ajuntament d'Algaida, en col·laboració amb el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, ha editat el llibre Llepadits. Receptes de cuina interculturals, una obra que recull una mostra de receptes de cuina dels grups de població estrangera resident al municipi. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la subvenció del Consell de Mallorca i s'ha dut a terme durant l'any 2024. La seva presentació oficial tindrà lloc dins els actes organitzats per l'Ajuntament d'Algaida en el marc de la Festa del Llibre 2025, que es celebrarà durant el mes de maig de 2025.
Les receptes incloses al llibre van contextualitzades amb informacions culturals sobre els països d’origen de les famílies participants, fent referència a costums i tradicions, begudes, maridatges i aliments característics de cada contrada. En total, hi han participat 22 famílies, que han compartit receptes tradicionals del seu país:
1. Tagín de vedella amb prunes i ametles – Família Amattouch Errays (El Marroc)
2. Żurek – Família Arias Nawrocka (Polònia)
3. Ceviche de gambetes · Ceviche de camarón – Família Asitimbay Sejas (Equador)
4. Papanași – Família Atomi (Romania)
5. Empanada argentina de carn – Família Ávalos (Argentina)
6. Pa moreno – Família Bellstedt Cebeiro (Alemanya)
7. Pique macho – Família Chaparro Flores (Bolívia)
8. Pa de formatge · Pão de queijo – Família Da Silva Souza (Brasil)
9. Gulasch – Família Goj Juan (Txèquia)
10. Anticuchos – Família Guzmán Condori (Perú)
11. Pastís crumble de poma – Família Hennrich (Alemanya)
12. Mousse de xocolata – Família Levesque Bonnín (França)
13. Wonton fregit, Jiaozi de porc i Ventresca de porc vermella a la brasa – Família Lin (La Xina)
14. Aguiat búlgar dins olla de fang – Família Mihalska (Bulgària)
15. Pebres farcits de carn i arròs · Töltött paprika – Família Morro Varga (Hongria)
16. Arròs amb llentilles, carn esfilegada i plàtan mascle fregit · Arroz moro con ropa vieja y plátano macho frito – Família Mulet Hernández (Cuba)
17. Croziflette – Família Ottonelli Casals (França)
18. Arepas – Família Puigserver García (Veneçuela)
19. Alfajores de maicena – Família Quiroga Álvarez (Argentina)
20. Ciulama de Pui cu mamaliguta – Família Rusu Cote (Romania)
21. Pastissets de patata · Deruny – Família Sukhotovska (Ucraïna)
22. Iuca amb mojo i cotnes de porc fregides · Yuca con mojo y chicharrones – Família Tuñón Fuentes (Cuba)
La il·lustració de la coberta ha estat realitzada per Magda Trobat, mentre que les fotografies que acompanyen les receptes han estat preses per Coral Bermúdez, capturant amb detall els plats i el procés d’elaboració. A més, s’ha elaborat un vídeo complementari, amb edició i muntatge a càrrec d’Alexandre Artigues. Els textos del llibre han estat escrits per les mateixes famílies participants.
A més de la seva edició en paper, el llibre estarà disponible en format digital dins el repositori Arxiu Digital del Municipi d’Algaida (ADMA), accessible de manera lliure i gratuïta a través del web www.adma.cat.
Aquest projecte forma part d’un programa transversal liderat per la regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Algaida, amb la implicació de les regidories de Serveis Socials i de Cultura i Patrimoni, dins el marc del programa Ciutats i/o Municipis Educadors. El seu objectiu és fomentar la coneixença de les diferents cultures mitjançant la gastronomia com a eina de convivència.
Com a complement d’aquesta iniciativa, també es durà a terme la realització d’un audiovisual que reflecteixi la riquesa cultural i gastronòmica del municipi. Aquesta producció inclourà entrevistes amb les famílies participants, enregistraments dels processos de cuina i reflexions sobre la importància de la diversitat cultural a la societat actual.
Aquest projecte reafirma el compromís d'Algaida com a Municipi Educador, promovent la interculturalitat i el respecte per la diversitat mitjançant la gastronomia, un element universal que uneix cultures i persones.